preskoči na sadržaj

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac

Login
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

Priloženi dokumenti:
logo erasmus+.jpg
logo projekta.png

Tražilica
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 2. 2019.

Ukupno: 30148
Povijest

U proteklih 10 godina rada u školi su se događale značajne promjene, bilo vezane uz programe, opremanje škole ili značajna dostignuća u njezinom radu.

Školske godine 1997./98. škola je dobila verifikaciju za novi program u području obrade drva, drvodjeljski tehničar-dizajner. Klasični drvodjeljski tehničar nije u potpunosti zadovoljavao nove tehnologije u drvnoj industriji te je na prijedlog struke, a u sprezi sa Zavodom za školstvo, izrađen novi program i profil zanimanja drvodjeljski tehničar-dizajner. Nakon završene prve generacije, na prijedlog Više savjetnice iz Agencije za strukovno obrazovanje i predavača predmeta struke, iz svih škola koje obrazuju učenike za zanimanje drvodjeljski tehničar-dizajner, izrađene su 2003. godine dopune programa, koji za sada, u potpunosti zadovoljava potrebe struke.

Školske godine 2000./2001. na inicijativu profesora i ravnatelja naše škole, a uz podršku Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, u školu je uveden novi program jedinstven u Republici Hrvatskoj za zanimanje meteorološki tehničar. Potrebe za takvim kadrom iskazali su, ne samo postaje HMZV-a, nego i meteorološke službe u zračnim lukama, poljoprivreda, šumarstvo, Hrvatska vojska i brojne služba čija djelatnost ovisi o kvalitetnim i pravovremenim meteorološkim podacima.  

Suradnjom predstavnika struke iz škole, DHMZ-a i uz pomoć Zavoda za školstvo, izrađen je nastavni plan i program koji je 2000. godine verificiran i započeo s primjenom u našoj školi, a 2004. godine, nakon eksperimentalnog četverogodišnjeg provođenja doživio je stanovite promjene.  

U području šumarstva sve više su u upotrebi nove metode rada, a budući je došlo i do većih promjena u eko sustavima, i u tom je području bilo potrebito nastavne planove i programe prilagoditi potrebama struke.  

Uz pomoć Agencije za strukovno obrazovanje, Šumarskog fakulteta, Hrvatskih šuma i predstavnika škole izrađen je 2004. godine novi program koji odgovara potrebama suvremenog šumarstva.

Izrađeni su i novi programi za potrebe obrazovanja odraslih u području šumarstva, naročito za potrebe osposobljavanja i usavršavanja. 

Da bi škola što uspješnije mogla realizirati ove programe, bilo je potrebno i opremiti školu novim nastavnim sredstvima i pomagalima te različitim instrumentima i strojevima.

 

Opremljeni su kabineti geodezije, uređivanja šuma, dendrometrije i šumskih komunikacija kompletima instrumenata; od teodolita, nivelira i mikroskopa  do najnovijih instrumenata u uređivanju šuma i dendrometriji.

Arboretum i naš spomenik, danas još samo na slici.... 

Nabavljeni su najnovijih tipovi motornih pila i raznih drugih učila koji su značajni za realizaciju programa u području šumarstva.

 

Za potrebe terenske nastave i prijevoz instrumenata i motornih pila nabavljeno je vozilo Lada Niva, a za potrebe realizacije nastavnih sadržaja iz iskorišćivanja šuma, Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Karlovac donirala je školi mali zglobni traktor «Tomo Vinković».

Program za obrazovanje odraslih usavršen je nabavkom automobila «Škoda fabia» kojim se koriste predavači na osposobljavanju djelatnika Hrvatskih šuma diljem Hrvatske.

Kako bi se uspješno realizirala nastava u novom programu hidrometeorologije - meteorološki tehničar, kompletno je opremljena meteorološka kućica sa svim potrebnim instrumentima kao i kabinet za meteorologiju. Nabavljen je veliki set različitih mjernih uređaja i instrumenata; stanični barometar, higrograf, barograf, termograf, termometri raznih vrsta, GPS, automatska meteorološka postaja Vantage PRO, stanično računalo i druga pomagala neophodna za realizaciju meteorološkog programa.

Za realizaciju programa iz područja obrade drva nabavljeno je nekoliko vrlo važnih strojeva, čime je drvoprerađivački praktikum u potpunosti najsuvremenije opremljen.  

Između ostalog nabavljeni su sljedeći strojevi: lančana dubilica, horizontalna bušilica, CNC obradni centar Tech 80, stroj za oplemenjivanje rubova, kondenzacijska sušarnica, kružna pila s predrezačem SI 350 N, kabina za lakiranje, tokarski stroj i razni drugi alati koji su neophodni za realizaciju ovog programa.

Potrebito je naglasiti da je za ovaj program opremljena i informatička učionica.

Ovakvo opremanje škole i praktikuma mnogobrojnim suvremenim učilima doprinijelo je uspješnosti kvaliteti odgojno - obrazovnog procesa, što je rezultiralo da je u proteklom razdoblju od 10 godina škola dobila nekoliko značajnih diploma i priznanja.

- Ministarstvo prosvjete i športa u povodu svjetskog dana učitelja dodjeljuje Ministrovo priznanje za 2001. god. Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac za uspješan, kvalitetan i kreativan rad. LISTOPAD 2001. g. - ZAGREB

- Priznanje “Slušaj kako zemlja diše” za sudjelovanje na natječaju “Najljepši školski vrt” 2002. godine 

 

MAKARSKA 22. 11. 2002. g.  

 

-Diploma za sudjelovanje na natječaju 2004. godine “Slušaj kako zemlja diše”

 

 VIRJE 26. 11. 2004. g.

- Hrvatska turistička zajednica u okviru ekološko-edukativne akcije Volim Hrvatsku dodjeljuje priznanje Zeleni cvijet 2002. sa zlatnim znakom za urednost okoliša srednje škole, Varaždin 30. studenog 2002. godine.

Škola je dobila još niz priznanja i diploma koje su učenici škole osvojili na različitim natjecanjima, bilo na županijskom ili državnom nivou.

 
preskoči na navigaciju